Followers

RAYA DULU VS RAYA SEKARANG..maner best yer?

AS-SALAM


bila tiap kali syawal menjelma mesti banyak benda yang teringat kan..terutamanya raya2 yang lepas..salu gak ar pikir..rayer dulu banding sekarang..dah banyak berubah ker tak..samer ker tak..paling penting mana lagi best kan..huhu...mungkin semua orang rasa lain2..yer la..kalau dah kawin.tu lain la ..dari yang budak2 dah kerja..rasa rayer tu pun dah lain..tapi secara umumnya la kan memang banyak yang berubah raya zaman dulu2 dengan raya sekarang kan..bukan sikit...banyak kot..hahaa..jum kiter check per yang beza raya dulu dengan raya sekarang..agak2 korang per yang bezanya...






RAYA DULU


1.baju rayer tak lawa tak per even kain cotton jer.kaler pun semua sama jer.kain murah rm10 jer tu.tu pun dah hepi giler sebab dapat merase baju kurung baru time rayer jer.. ( den penah merasa time kecik2 dulu..giler excited)...huhu...baju raya pun buat sendiri.sepesen jer semua.tapi tu pun dah rasa best sangat2 dah.rasa tak sabar nak pakai bila time raya..cantik ker tak tu belakang kira la...janji dapat baju baru..kasut pun sepesen jer tiap tahun..semua sama jer...tapi time raya jer lah zaman dulu2 nak merasa kasut baru..


2.budak2 pergi baraan tiap2 rumah.kalau satu kampung ada 100 rumah.berjalan la 100 rumah tu...dulu duit raya paling besar pun 50 sen.rumah orang kaya jer bagi seringgit dua..dapat 20 sen pun dah gembira gila.kalau poket baju kurung tu penuh dengan duit syiling .tu pun dah seronok sangat sebab dapat duit raya.kaalu kumpul2 semua duit raya yang ada boleh agak dalam sebalang syiling tu..


3.kuih raya semua homemade buat sendiri.semua kuih tradisional.mana ada kuih almond london,sort bread,cornflakes2 semua ni.ni semua biskut ala2 moden orang putih gitu.dulu mana.semperit,kuih bakar,mazola,tart nenas,biskut sampan,per ntah lagi..tak ingat dah nama biskutnyer..huhu...tapi tu la biskut2 yang best .termasuk la kerepek2..ni..kacang2 dulu pun tak ada lah...semua biskut raya buat sendiri.baru lah terbaik...kan...


4.pak cik posmen paling sibuk sebab hantar surat,kad raya ucapan hari raya.kalau kat pejabat pos tu siap dorang ni upah part time worker untuk cepatkan proses hantar kad raya.siap boleh buat koleksi lagi kad-kad raya yang ada gantung kat dinding,pintu ataupun bunga dalam pasu.boleh kata mana2 pasaraya atau pasar ada jual kad raya.sebab semua orang nak hantar kad raya.termasuklah nak hantar kat mak ayah sekali kan..talipon rumah pun zaman dulu kureng.lagi la hendpon memang haram la.paling2 hantar telegram kan..tapi serius..syok wei..hahahha~ 


5.meriam buluh semua tu memang benda wajib buat nak dekat2 raya..kalau boleh nak perang dunia ketiga di buatnya..huhu...tu raya 15 tahun yang lepas.la ..huhu...lagi satu pasang pelita.dulu lampu kelip2 semua ni kurang la kan..kalau2 pun orang pasang panjut depan rumah.pakai buluh.stil dpt merasa benda2 ni time ain kecik2 dulu la..pelita tu wajib jugak la..maser ain sekolah rendah memang wajib pasang.beli pelita.pas tu cari batang kayu banyak2 cacak n pasang paku kat batang kayu tu buat gantung pelita tu...hehhehe~ boleh kata mostly semua orang akan pasang pelita ...keliling rumah..x der ar keliling sangat jalan nak masuk rumah jer..hehehee....orang kampung selalu la buat semua tu...







RAYA SEKARANG




1.baju raya mesti selalunya lebih dari sepasang.macam2 pesen kot...dah tak macam baju kurung pun ada..mengemerlip kemerlip bagai.meriah gila..baju..baju sepasang pun dekat seratus..itu baru sehelai..kalau dua tiga lima helai..raya jer pun bukan buat nikah..kui3...baju lebih meriah dari rayanya..dengan shawl2 bagai semua tu...pashmina la kan..huk3...agak2 korang nak pakai baju kurung biase2 jer tak raya..kalau ada pun terpaksa atau pun kureng gila la bilangannya..alasan raya setahun sekali..hahaha~


2.budak2 pergi beraya dah semakin kurang.espcially kat kampung.yerlah ..semua nya budak2 tu dah jadi budak2 besar.kalau ada pun raya dapat kiralah.tak ramai sangat.dorang beraya pun sebab nak dapat duit raya jer.lepas tu.duit raya plaing kecik pun seringgit..syiling2 ni tak pandanglah kan.yerlah maner cukup 50 sen nak topup handphone.hhahaha~ kalau dapat singgit pun rase2 dak sekarang ni mengeluh panjang kot..aper kedehe dapat duit ciput cenggini..penat jer rayer..ahahhah~



3.kuih raya semua banyak kuih tunjuk.aper ko nak semua leh asal duit ader .yer dok??  biskut almond london la.namer tak leh blah almond london.padahal mat bangla kat kilang biskut yang buat.tak tau la pekehenyer namyer ada london..hahaha~ kalau makan rasa cam kat london kot..ehhh..gitu..huhu..kacang2 ,gula2 coklat jer bayak..kalau nak cari biskut2 tradisional pun sekarang susah dah nak cari..lagi2 yang taste dia bukan macam kilang buat..tau la maksud ain kan..biskut kat pasar ramadhan tu melambak2 even kat shopping kompleks...asal duit berlonggok..tak yah beli biskut raya..tunjuk jer la maner yang kenan di hati tak payah susah2 buat.yerlah orang sekarang ni kan mostly kerja dan tak der mase nak buat2 kuih biskut raya ni..kang tak pasal bantat di buatnyer..hahahhaa~


4.kad-kad raya boleh kira la banyaknya.maybe masih ada lagi.tapi.tapi mungkin one day akan hilang.serius ain cakap.memang umumnya sekarang ni kurng orang nak hantar menghantar kad raya ni..lagi2 sekarang macam2 teknologi yang ada.mms...email.facebook..bla-bla yang berkaitan dengannya..paling2 cikai pun la.hantar sms seposen ucap selamat hari raya.siap pantun2 bagai..memang best sebab cepat mudah dan selamat..x der la...susah payah nak pergi beli kad raya.pas tu beli setem.pas tu hantar kat pejabat pos lagi..kui3..payah kan..tapi nilai dia mungkin berbeza.diwatnya...handphone kita full tak pun rosak..semuanya,hilang..mesti susah nak save...kalau kad raya ni..berkurun2 punya kad raya pun leh simpan..agak2 nak wat muzium kad raya koleksi korang pun leh..ahahaha~ kalau kat facebook lagilah senang kan..letak jer kat status tu..arr.ramai lh yang komen..tak pon tag semua kawan2 kat gambar kad raya..semua dalam in 1..terbaik..hahaha~



5.sebab sekarang ni mercun pun payah nak beli sebab kerajaan tangkap saper dok jual benda alah ni..meriam buluh semua ni pun dah makin kurang..yer la..kalau kat kampung mungkin boleh tapi kalau kat kl..agak2 nak tanam meriam tu kat maner..depan rumah..agak2 nak kena pelangkung kang...hahaha~ pas tu pelita semua ni mungkin dah kurang yer la minyak tanah mahal wei sekarang..agak2 nak ker kome pasang pelita sampai ker pagi...sambil pasang 50 bijik pelita depan rumah..pasang la lampu kelip2 tak pun lampu kaler warna warni tu...senang jer..tekan suis..jer..dah silau milau umah kome..heheheh~





ni yang ain pernah rasa dulu dan raya2 dulu masa zaman ain..masa zaman 90 an..tahun 80 an..ker 70 an ker..ain tak wujud g kat dunia ni....hahaha..so tak beraper nak tau la sebab tak merasa tahun2 tu...tapi bagi korang ada banyak perbezaan ker tak..adakah raya still semeriah dulu...keseronokan dan keinginan beraya sama macam dulu??









p/s:ain rasa setiap tahun rayer dah tak semeriah..tak tahu lah..i dont know..but anyway im happy. :)


5 comments:

nur adilah said...

to me,raya yg dulu lagi best^^

.:AiN iKeUchi:. said...

tau x per..sekrng dh rase kemeriahan dia..

nur adilah said...

ahhh,boring je~kad pun sikit je dapat tak macm dlu;'(

Mawe said...

kecik2 best.. dapat banyak duit raya

.:AiN iKeUchi:. said...

@mawe:tau x per..dah besar..makin kurng..nnti dh kerja.lg la kiter pulak yang kena bg wit rayer.heee